10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Ön mit tud a vízkőről?

2017. május 22. - Feggaris

Azokban a térségekben ahol kemény a víz, sok bosszúságot okoz a vízkő, hiszen látványra sem a legszebb és még a konyhai és fürdőszobai nagygépek is meghibásodhatnak miatta.

 

13817069_l.jpg

 

 

A kemény víz hatása

A közepesen kemény víz emberi fogyasztásra a legmegfelelőbb, azonban a különböző berendezési tárgyakra nézve már gondot jelenthet.

A víz keménysége függ a benne oldott kálcium- és magnéziumionok koncentrációjától. Ha ezek az ásványi anyagok pl. hő hatására kicsapódnak, akkor vízkő keletkezik.

-       A  tisztítószerek érzékenyek a víz összetételére. A mosószereken éppen ezért tüntetik fel, hogy a kemény vízhez több adagolására van szükség. Ehhez érdemes igazodni, hogy valóban tiszta ruhák kerüljenek elő a mosógépből.

-       A rozsdamentes acél mosogató könnyen foltosodik a vízkő miatt, a felrakódott ásványi anyagok pedig összekarcolják a felületét. Ugyanez történik az akryl káddal, zuhanytálcával is - egy idő után fénytelenné válik minden tisztítás ellenére.

-       A csőhálózatban kemény víz esetén könnyen képződnek lerakódások és a nagyobb darabok leválása dugulást okozhat.

Egyszóval: a sok vízkő káros, ezért érdemes ezért időben kezelni a helyzetet.

 

De honnan tudjuk, hogy otthon milyen víz folyik a csapból?

Érdeklődhetünk a helyi vízszolgáltatónál, vagy meg lehet mérni házilag.

Vízkeménység mérő tesztcsík, vagy cseppentős teszt kapható akvarisztikai üzletben, illetve beszerezhető egyes épületgépészeti szaküzletekben is.

 

Megoldás vízkő ellen

Védelem

Ha már tudjuk a pontos értéket, akkor megkereshetjük a megoldást.

Vízlágyító készüléket, vízkőtlenítő szivattyút szereltethetünk fel, illetve használhatunk vízlágyító adalékokat.

Esztétikum

A legbiztosabb megoldás, ha már a kezdetekben a kellemetlen látvány ellen dolgozunk.

A saválló helyett válasszunk kerámia, vagy gránit mosogatót, mivel ezeknek rendkívül kemény felülete nem karcolódik és a változatos minta miatt a foltok sem feltűnőek.

Lehet a zuhanytálca és a kád kerámia, esetleg öntöttmárvány, hiszen ezek akár életre szóló anyagok. Nem úgy mint az akryl, amit a kopás miatt esztétikai okokból időnként cserélni kell.

süti beállítások módosítása