10 év, több ezer fürdőszoba...

Otthon Melege Pályázat 2017-ben is?

2017. január 05. - Feggaris

Bár még nem írták ki a konkrét pályázatokat, a társadalmi egyeztetések a napokban zárultak le a jövő évi támogatásokat illetően.

A 2016- os évben nagy sikere volt a lakóépületek energiahatékonyságának növelését célzó Otthon Melege Pályázatnak, melynek keretében szigetelésre, ablakcserére és megújuló energia hasznosítását elősegítő rendszerek kiépítésére lehetett pályázni.

23937875_l.jpg

A pályázati keret pár nap alatt kimerült, ezért érdemes már most folyamatosan figyelni az éppen aktuális, 2017-es kiírásokat.

A jelenleg elérhető lehetőségek közül kiemelkedik a VEKOP-5.2.1-16 - Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel.

 

https://www.palyazat.gov.hu/node/60905

 

Mire lehet majd felhasználni az igényelt hitelt?

Energiahatékonyság növelésének körében:

 • hőszigetelés
 • nyílászárók cseréje
 • árnyékoló szerkezetek beépítése
 • fűtési- és használati melegvízellátás korszerűsítése
 • hővisszanyerő berendezés korszerűsítése
 • világítási rendszerek energiatakarékossá való átalakítása

Társasház vagy lakásszövetkezet esetén lehetséges a közös használatú gépészeti rendszerek korszerűsítése és cseréje, valamint a szellőző- és hűtőberendezések cseréje is támogatható.

Elszámolható költségek megújuló energia felhasználására vonatkozó tevékenységek esetén:

 • napkollektoros rendszer
 • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer
 • napelemes rendszer
 • hőszivattyús rendszer

 

Kik pályázhatnak?

 • természetes személyek
 • társasházak
 • lakásszövetkezetek

 

Most azon gondolkodom, hogy megint a gazdagok járnak jól, hiszen a hitel felvételhez kell 10% önerő, egy biztos anyagi háttér, fix munkahely...  Így akinek a 40 éves ablaka alatt befütyül a szél, annak be fog továbbra is, ha nem hitelképes.

Az a természetes személy, aki viszont élni tud a hitelfelvétel lehetőségével, 0 %-os kamatra megkaphatja a pályázható 1-10 millió forintos összeget. Nem kerül felszámításra a kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj és az esetleges szerződésmódosítás díja sem.

Ugyanígy a társasházak is kérhetik a 0%-os hitelt, de nekik a maximálisan felvehető összeg 7 millió forint lesz.

 

Az egyeztetés során felmerült, hogy kisebb összegre is lehessen pályázni, illetve ne csak családi házak esetén kérhessék a hitelt a magánszemélyek, hanem panellakások, társasházi otthonok esetében is.

Gondoljuk csak el: akik nem tudtak részt venni a panelprogramban, most nagyon kedvező feltételekkel cserélhetik le a régi nyílászárókat, ami azért egy lakás esetében nem milliós, csak párszázezres nagyságrend.

A kölcsön futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év. A felújítási projektet a szerződéskötéstől számított 18 hónapon belül kell befejezni.

Jön a tavasz, a felújítási szezon. Kísérje figyelemmel a lehetőségeket, mert érdemes pályázni!

A bejegyzés trackback címe:

https://csapuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr8212093565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.