10 év, több ezer fürdőszoba...

Mi a különbség az egyes fűtési alternatívák között?

2017. október 24. - Feggaris

Mindannyian szeretünk meleg lakásba hazaérni, melynek megteremtésére számos alternatíva létezik. Természetesen mindegyiknek megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai, ezek mérlegelése elengedhetetlen a kiválasztás előtt.

csapuniverzum_blog_39_het_1.jpg

Három osztályt különböztetünk meg

A fűtéshez használt anyagok alapján három típust különböztetünk meg: a szilárd tüzelőanyaggal, a gázzal, illetve az elektromos árammal működőket. Az első kategóriába olyan berendezések tartoznak, mint az öntvénykazán, ezeket elsősorban lakóházak, műhelyek melegítésére tervezték. Alapvetően hulladék, fa, barnaszén, és brikett tüzelésére alkalmas. A következő osztályba tartozik a gázkonvektor, ami a fűtőelemen áthaladó levegőt melegíti fel, majd cirkuláltatja a helyiségben. Ennél energiatakarékosabb változat az alapvetően vízgőzt felhasználó kondenzációs kazán. Az elektromos árammal működő rendszerek az alacsony energiafelhasználású épületeknél kapnak kiemelt jelentőséget, ahol nincs szükség a nagy teljesítményű fűtőberendezésekre. Az első két kategóriával szemben kisebb a bekerülési-, illetve a karbantartási költségük, ezen felül a szabályozásuk is könnyebb. A konvektoroknak elterjedt a falra szerelhető fajtája, olyan helyeken kifejezetten jól alkalmazhatók, ahol nincs más fűtési lehetőség.

A radiátorok méltán népszerűek

Az elektromos energiát mintegy 100%-os hatékonysággal hővé alakító radiátorok meglehetősen népszerűek. Nem meglepő, hiszen gyorsan reagálnak a szabályozásra, illetve dinamikusan képesek változtatni a leadott hőteljesítményt. A korszerű lapradiátorok már az 50-55 ºC–os fűtővízzel is beérik, problémát egyedül az intenzívebb légáramlás következtében felkeveredő por okozhat. A radiátorok működési elve a fűtővíz felmelegítésén alapszik, amit egy szivattyú rendszer csőrendszeren keresztül juttat el a fűtőtesthez. Itt áthaladva a víz a helyiségnek adja le a hőt. A berendezésnek több típusa terjedt el, régebben kedveltek voltak az öntöttvas, illetve az alumíniumból készült darabok. Napjainkban ezeket leváltották az acéllemez lapradiátorok, melyek sokféle méretben és kialakításban érhetőek el. A berendezések 80-90%-ban konvekcióval adják le a helyiségben a hőt, vagyis légáramlást alakítanak ki. Ebből kifolyólag fontos szempont az elhelyezés, a legideálisabb területet a külső falak, ablakok alatti részek jelentik, amivel optimális lesz a térben a hőmérséklet eloszlása.