10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Szaunázzon télen-nyáron!

2016. június 03. - Feggaris

Bár a jó idő beköszöntével egyre inkább hűvös helyre húzódna az ember, az egészség megőrzése és a méregtelenítés szempontjából mégis pozitív hatású, ha nyáron sem búcsúzunk el a szauna használattól.

12989935_m.jpg

Egy kis történelem

A skandináv térségben már 2000 évvel ezelőtt is építettek forró, fűthető helyiségeket az emberek, bár ezek a kezdetlegesnek mondható füstszaunák alig hasonlítottak a mai, komfortos fa házikókra. Eleinte fürdésre, tisztálkodásra használták, de betegeket is itt kezeltek, sőt, a meleg és a gőz izomlazító hatása miatt szüléseket vezettek le a szaunában. A hazánkban is ismert finn szauna a XX. század elejétől egyre nagyobb népszerűségre tett szert szinte az egész világon. 

A metódus

A szaunázás során a test felhevítése után egy erőteljes, hideg-vizes lehűtés következik, – dézsába merülés, vagy zuhany formájában – ami serkenti a vérkeringést. A meleg hatására a pórusok kitágulnak, az izzadsággal a méreganyagok távoznak a szervezetből. A hirtelen hűtés összehúzza az ereket, a bőrt feszessé teszi. 

Attól függően, hogy felfrissülni, tisztulni, vagy relaxálni szeretnénk, több módon is megválaszthatjuk a folyamatot. Lehet többször váltani a hideget és a meleget, vagy a forró kövekre illóolajos vizet locsolni, illetve a hőfok variálásával is szabályozhatjuk a szaunázás szervezetre gyakorolt hatását.

Társasági élet a szaunában

Jellemzően több ember használja egyszerre, férfiak és nők vegyesen. Vannak helyek, ahol külön szaunaház áll mindkét nem rendelkezésére. Országonként változóak a szokások és ez érvényes a ruha használatra is. Alapvetően szaunázni meztelenül jó, ám ez idegenek előtt mégsem olyan egyszerű – legtöbbször fürdőruhában, vagy szauna-ruhában tesszük ezt. Mindenesetre öltözékben, vagy anélkül, tartalmas társalgások és kellemes kikapcsolódás helye lehet ez a kis forróságba és gőzbe burkolózó faház.

Finn, vagy infra otthonra?

Mivel a szaunák kisméretű épületek és beltéren, vagy a szabadban is megépíthetők, egyre több család választja az otthona részeként. Nagy előnyt jelent, hogy nem kell idegenekhez alkalmazkodni, a feszélyezettség érzése itt senkit nem érint. A napirendbe könnyen beilleszthető egy másfél órás szaunázás, hiszen nem kell elmenni az otthonunkból, minden ott van helyben.

Építhetünk hagyományos, fafűtésű kályhával felszerelt, vagy elektromos, illetve infraszaunát is.
A fafűtésű szaunában a kályhában tüzet kell rakni, az melegíti fel a levegőt és a forróságot megtartó köveket. Az elektromosnál ugyanez az elv, csak ez jóval tisztább könnyebben szabályozható és egyszerűbb megoldást kínál. Általában 80-130
0C hőmérsékleten működtetik a méregtelenítésre, ellazulásra vágyók.
Az infraszauna esetében az infravörös fénysugárnak azt a tulajdonságát használták ki, hogy az apró rezgéseket indít el a sejten belül, és a rezgés keltette súrlódástól keletkezik a testben a hő. Tehát itt nincs szükség olyan magas hőmérsékletre, 50-70
0C esetén is elérhető a test hőmérsékletének jelentős emelkedése és így megindul a jótékony izzadás.

Bármelyiket is választjuk, biztos, hogy a testnek felüdülés, a léleknek pedig ellazulás egy kellemes szauna-szeánsz.

süti beállítások módosítása