10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Gondoskodjunk otthonunk egyik nem kívánatos lakójának eltüntetéséről

2017. szeptember 04. - Feggaris

A penész az a kellemetlen jelenség, ami egy nem szívesen látott vendégként lépten-nyomon megjelenik otthonunkban. Látszólag a pillanatnyi hangulatától függően csúfítja el a szobák falait, a fürdőszoba különböző részeit – kád, csempe, zuhanyzó -, vagy éppen a konyhát. A szemünket zavaró megjelenésen kívül az egészségre is ártalmas lehet, ezért ne hagyjuk figyelmen kívül a problémát!

 

13216878_l.jpg

 

 

Az egészségünknek is árthat

A penész nem válogat, a panel-, és téglalakások mellett a családi házak küszöbét is átlépi. Nem veszi számításba, hogy az ingatlan régi vagy újépítésű, szigetelt-e, vagy a közelmúltban történt-e nyílászáró csere. Az esztétekai problémán túlmutatva az egészségre is káros hatást gyakorolthat, ezért nem érdemes félvállról venni a hívatlan vendéget.

A leggyakrabban előforduló probléma az asztma, ezen kívül az allergiás tünetek megjelenése. Kisebb gyermekekre nézve ennél is nagyobb veszélyt jelenthetnek, egyes fajok ugyanis a tüdőt, májat vagy vesét is támadásba vehetik, a felnőtteknél pedig krónikus fáradtságot, fejfájást, szem-és nyálkahártya-irritációt, émelygést és hányingert okozhatnak.

Hogyan alakul ki?

A penészgomba mindenhol jelen lévő, szabad szemmel nem látható élőlény, ami akkor válik észrevehetővé, amikor a számára megfelelő táptalajat talál. Ennek az egyik alapfeltétele a hosszabb ideig – minimum három napig – tartó magas – 75%-os – páratartalom vagy olyan hely, ahol a levegő páratartalma hideg felületre csapódik le.

Lakoltassuk ki!

Az egyik legegyszerűbb megoldás, amit tehetünk a kialakulásuk ellen, ha száraz, megfelelő hőmérsékletet biztosítunk a helyiségben. Ebben az esetben ugyanis nem indul meg a penészesedés folyamata, ezen kívül a feltételek biztosításával a már megindult szaporodás további terjedése is megszüntethető.

A páratartalom meghatározott keretek között tartásának egyik módszere a gyakori szellőztetés, így a lakásban felgyülemlett pára távozhat. Az előrehaladott esetekben pedig jöhetnek durvább módszerek, vagyis a vegyszerek, kádaknál például az olyan nagy hatékonyságú tisztítószerek, melyek a mikroszkópikus gombák mellett a baktériumok előfordulását is visszaszorítják.

süti beállítások módosítása