10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Nyakunkon a hideg! Ön mikor fog téliesíteni?

2016. szeptember 05. - Feggaris

Bár még tartja magát a vénasszonyok nyara, egyre hűvösebb éjszakák jönnek. Hamarosan sorra kerül a nyaralók vízrendszerének téliesítése és a medencék karbantartása. Ön melyikkel kezdi?

Egy-egy melegebb őszi napon még biztosan kihasználja a jó időt az Ön családja is és lemennek a nyaralóba egy hétvégére. Az iskolakezdéssel azonban sűrűbb lesz a program, a szabadságokat is inkább a karácsonyi időszakra tartogatják sokan. Ideje lezárni a vizet a hétvégi házakban. Elsőként a bejövő vízcsőnél zárjuk el a csapot, utána a lakás minden részén engedjük ki a csőben maradt vizet. Engedjük le a wc tartályt és ha van, az elektromos vízmelegítőket is.

29881671_m.jpg

Mivel a nyomás lecsökkenésével nem távozik minden víz az utolsó cseppig, öntsünk a lefolyókba az autóknál is használatos fagyállót, hogy megelőzzük a csövek elfagyását. A wc csészébe is bátran adagoljuk és ne felejtsük el a mosdót, mosogatót sem.

A medence téliesítése szeptember végén, október elején lesz aktuális - ha a medence vize 15 C o-nál hidegebb - ám érdemes addigra beszerezni mindent, ami ehhez a folyamathoz szükséges.

A puhafalú medencékből leengedjük a vizet, a szűröberendezést kitisztítjuk. A medencetestet leengedjük, lemossuk és összehajtjuk és fagymentes helyre tesszük. Ezzel több dolgunk nincs is.

A merevfalú leásott, vagy épített medencéket nem szükséges teljesen vízteleníteni. Mivel komplett rendszerről van szó elektromos berendezéssel, vezérlővel, szűrővel, nagyon fontos, hogy betartsuk a gyártói utasításokat a téliesítés során. Ellenkező esetben nagy kiadásra számíthatunk tavasszal, ha cserére szorul valamelyik alkatrész. A téliesítéssel megóvjuk a medencetest formáját, burkolatát és a gépészetet, csöveket is megmentjük a szétfagyástól.

Hogyan?

  • Tisztítsuk meg a medence vizét a szennyeződésektől, falevelektől.
  • Engedjük le a vizet a beömlőnyílások alatti szintig.
  • A medencecsöveket vízteleníteni, a befúvókat pedig szigetelni kell fagydugókkal, hogy a víz ne folyhasson be a rendszerbe. Műanyag medence esetében helyezzük el a fagytesteket, amik a víz térfogatának fagyás miatti növekedéséhez idomulva megelőzik a medencetest deformálódását.
  • Állítsuk be a víz PH értékét a gyártó által megadott módon.
  • Takarjuk le a medencét téli védőtakaróval, ami megvédi a vizünk kiváló minőségét és tisztaságát.

A következő szezon gyorsan és könnyedén indítható, a medence sokáig örömteli perceket nyújt a család számára.

 

 

 

süti beállítások módosítása