10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Egy guriga papír, ami mindenkinek kell!

2017. március 27. - Feggaris

Korábbi cikkünkben már elmeséltük a wc történetét, de arról majdnem elfeledkeztünk, hogy bizony papír nélkül mit sem ér az egész. Lehet az ember gazdag, vagy szegény, élhet egy kis szigeten, vagy egy nagyváros kellős közepén, egy biztos: wc papírra szüksége van!

 25349860_l.jpg

Amerikában évente 7 milliárd tekercs wc papír fogy el, egy átlagos magyar lakos évente 80 gurigányit használ el.

A mai értelemben vett perforált, gurigázott toalettpapír nem régi találmány, így sokféle alternatív megoldást alkalmaztak, mielőtt ez a kényelmes megoldás megszületett.

 

Lapulevél és kukaricacső

A wc papír ősét, a 60-90cm-es papírdarabokat nagydolog utáni tisztálkodási célra már i.sz. 600-ban gyártották Kínában és Koreában, melyről írásos feljegyzések is szólnak.

Európában többnyire növények leveleit, később botra kötözött szivacsot helyeztek el az illemhelyeken, Amerikában pedig kukoricacsutkát, újságpapírt használtak jobb híján. Indiában pedig a ami napig a legtöbben csupán vízzel oldják meg a wc használat utáni “nagyszervizt”.

 

Ezeknek a gondolatára már a hideg is kiráz minket, hiszen hol van a puha, 3 rétegű papír, meg az irritációmentes, illatos lapocskák….

Európában még csak képzeletben sem használták a papírt - ezt a drága és nemes anyagot - ilyen célokra: az első írott emlékek a wc papírról csak 1718-ból származnak.

 

Az igazi wc papír feltalálása

A kezdetleges wc papírt először Joseph Gayetty elkészítette 1857-ben. Ez egy különálló lapocskákból álló csomag volt „Gayetty gyógyászati célú papírja” elnevezéssel.

A toalettpapír előállítás ekkortól rohamosan fejlődésnek indult, egymás után szabadalmaztatták a gurigázás, majd a perforálás jogát is, és megszületett a ma ismert wc papír!

Európába ez is később ért el: először egy német, Hans Klenk adott el ilyen célra papírtekercseket 1928-ban, de igazán csak a háború ínséges évei után terjedt el Európa-szerte.

 

Ha legközelebb egy illatos, puha tekercset tesz a wc papír tartóba, gondoljon arra, milyen kiváltságos helyzetben van...sehol egy kukoricacső, vagy egy sós vízbe mártott szivacs, csak a kellemes tapintású papír.

süti beállítások módosítása