10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Kerekesszék, járókeret – Nincs akadály!

2016. július 09. - Feggaris

A baleset, vagy betegség következtében kerekesszékbe kényszerült emberek a mindennapok legegyszerűbb tevékenységei során is akadályokba ütközhetnek. Hasonló helyzetben vannak azok is, akiknek járókeret, vagy járássegítő szükséges a lakáson belüli közlekedéshez. Alapvető szükséglet a mindennapi tisztálkodás, így olyan fürdőszobára van szükség ilyen esetben, amely tágas, biztonságos és kényelmesen használható.

15065698_m.jpg

Az akadálymentes fürdőszoba nemcsak azt jelenti, hogy kifejezetten ilyen célra tervezett mosdókagylót, zuhanyzót helyezünk el a helyiségben. Ezeknek a speciális szerelvényeknek a beszerzése jelentős többletköltséget jelent a használó számára. Gondos tervezéssel azonban ugyanolyan biztonságos és komfortos fürdőszobát építtethetünk hagyományos rendeltetésű elemekből is.

Tágas tér

Ahhoz, hogy kényelmesen fordulhasson a kerekesszékkel az ember, nagy helyre van szükség. Elég helyet kell hagyni a felálláshoz, visszaüléshez is, hiszen itt a tolószék mellett legalább egy, de inkább két embernek kell elférnie.

Biztonság

A zuhanyzó, wc és a mosdó mellé szereltessünk több kapaszkodót! Ezek lehetnek vízszintesek és függőlegesek vegyesen. A cél, hogy erősen rögzített, csúszásmentes darabokat építsünk be.

Az ajtó lehet zárható, de mindenképpen olyat válasszunk, ami kívülről is oldható zárral rendelkezik.

Több törölközőtartó elhelyezése is praktikus lehet, így kevesebb esély van a csúszós kézzel való helytelen kapaszkodásból eredő balesetekre.

Zuhanyzó, kád

Vannak kifejezetten mozgássérültek számára tervezett kádak, de a legegyszerűbb megoldás a zuhanytálca, vagy a zuhanyozó sarok kialakítása. Ha zuhanykabint választunk hozzá, akkor az mindenképpen vastag biztonsági üvegből készüljön! A függöny nem túl praktikus, mivel belekapaszkodva könnyen leszakadhat, hiába a masszív mennyezeti rögzítés.

Legyen ülőhely is a tusolóban, lehetőleg olyan, ami erős rögzítést kap a falfelületen és a padlón is. A zuhanyzót minden esetben lássuk el használat előtt csúszásgátló szőnyeggel, vagy gumival.

Mosdókagyló, tükör, szekrények

Értelemszerűen alacsonyan kell elhelyezni ezeket is, hogy ülő helyzetben kényelmesen használhatóak legyenek. A szekrény lehet hagyományos, földön álló típus, de érdemes azt a falhoz is rögzíteni, hogy kapaszkodóul szolgálhasson szükség esetén.

A legfontosabb, hogy a fürdőszoba használója jól érezze magát a helyiségben és gondtalanul frissülhessen fel minden nap.

 

süti beállítások módosítása