10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

„A víz a 21. század olaja”

2016. augusztus 19. - Feggaris

Ezt mondja Andrew Liveris, a Dow vegyipari cég feje. A víz különleges érték, melyből a készleteink végesek. A mezőgazdaság és az ipar a népesség növekedésével egyre többet kényszerül használni belőle. A háztartások vízfelhasználása ehhez képest kicsinek tűnik, ám a hétköznapi ember itt képes a túlfogyasztás ellen a legtöbbet tenni.

11836667_m.jpg

Tudta, hogy Ön évente kb. 36 m3 vizet használ fel? Ez átlagosan napi 100 liter, ami a heti nagymosás napján jelentősen több, de ha éppen Ön nincs otthon napközben, akár elmarad a főzés, akkor lényegesen kevesebb.

Hogyan jön össze ez a 100 liter személyenként?

  • ivás és főzés: 3 - 4 liter
  • mosogatás: 4 - 7 liter
  • takarítás: 5 - 10 liter
  • naponta többszöri kézmosás: 10 - 15 liter
  • zuhanyozás, fürdés: 40-100 liter
  • mosás: 20 - 40 liter
  • WC öblítése: 20 - 40 liter

Ehhez hozzáadandó még a kocsimosás, öntözés is. Ha egy család fogyasztását vizsgáljuk, akkor az értékeket egyszerűen megtöbbszörözzük. Egy 5 tagú család tehát havonta 15 m3 vizet használ, ha teljes értékekkel számolunk. 

Hogyan tudunk takarékoskodni a vezetékes vízzel?

A Földön jelenleg mintegy 2,5 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez, tehát hálásak lehetünk azért, hogy a tiszta víz számunkra természetes. Ha változtatunk néhány berögzült szokásunkon, akkor kevesebb vízfelhasználással és alacsonyabb vízszámlával tudjuk zárni a következő hónapokat.

Fogmosás: Sokan folyatják a vizet fogmosáskor. Annak ellenére, hogy az öblítésre kb 2dl víz elegendő, így 2-3 liter is elfolyik feleslegesen. Vegye elő a jó öreg fogmosópoharat, meglátja, érdemes!

Borotválkozás: A férfiak zöme folyó víznél mossa ki a borotvát egy-egy lehúzás után. Uraim, ezen is lehet változtatni. Keressen erre a célra egy kisebb tálat, amibe vizet enged és ebben öblítse ki a borotvát! Elég megnyitni a csapot akkor, ha már a borotválkozás utáni arcmosás következik.

Zuhanyozás, fürdés: Van, amikor kifejezetten jól esik és feltölt egy hosszú zuhanyzás, vagy egy kád vízben való elmerülés, ám erre nincs szükség minden nap. Zuhanyozzon rövid ideig! Ha bevizezte a testét, a tusfürdő felvitelének az idejére el is zárhatja a csapot, vagy csökkentheti a vízsugár erősségét. 

Mosás: Lehetőleg ne indítson el fél programot, mivel ez közel annyi vizet használ, mintha tele lenne a mosógép. Várja meg inkább, amíg összejön kellő mennyiségű ruha!

Ha lehetősége van rá, akkor gyűjtse össze az esővizet, ami öntözésre, kocsimosásra kiváló. Sok sikert!

 

süti beállítások módosítása