10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Nemeskő az otthonunkban – árérzékenyek lapozzanak tovább!

2016. szeptember 26. - Feggaris

Gránit, márvány, mészkő – több közös is van bennük. Elegánsak, egyediek és drágák. Státusszimbólummá váltak, ezért aki a külsőségek mellett a minőségre is nagy hangsúlyt fektet, ne hagyja ki ezeket az otthonából!

A gránit nem igényel különleges bánásmódot. Karcokról itt szó sincs, ellenáll a hőnek, vegyi anyagoknak. Egyszerű és nagyszerű, mindemellett nagyon mutatós! Közel 40 féle színben kapható, különböző vastagságban, így konyhai munkapultnak, falburkoló elemként és fürdőszobai pultnak is kiváló. Csiszolás után a gránitlapokat is impregnálják, mivel az olaj az egyetlen, ami kárt tehet benne: beszívódik és foltot hagy, ha nem megfelelő a termék minősége.

15960574_m.jpg

Igaz, hogy a gránit 10x annyiba kerül, mint a laminált munkalap, viszont 10x annyi ideig is használható. Nemhogy egy életre szól, de akár több generációt is kiszolgál.

Ha márvány, akkor Olaszország? Nem feltétlenül. Az Alpok teljes vonulatán bányásszák a különböző fajta lerakódások által színezett követ. Sőt, még Magyarország is büszkélkedhet néhány bányával, mint a siklósi és süttői márvány lelőhelyei.

Padló- és falburkolatként találkozhatunk a márvánnyal leggyakrabban, de munkalapként, pultként is kiváló mind látványát, mind használhatóságát tekintve. Savas anyagoktól védeni kell, így nem érintkezhet borral, gyümölcslével, mivel az maradandó nyomot hagy rajta. A zsírok és olajok is beszívódnak a márvány felületbe, onnan már polírozással sem távolíthatók el.

A gránit és a márvány tisztántartása egyszerű, ám rendszeres odafigyelést igényel. Ha szennyeződés kerül rá, nedves vizes ruhával eltávolítható. Fontos, hogy a vizes tisztítás után mindig töröljük szárazra mikroszálas kendővel, hogy fényes maradjon.

A port és a szemcséket naponta távolítsuk el róla, erre megfelelő az előbb említett kendő, vagy akril törlőruha. Ha a márványfelület poros – például padló esetében – akkor azzal, hogy járunk rajta, folyamatosan csiszoljuk azt. Így aztán hamar matt és karcos lesz. A pultok esetében is hasonló a helyzet, elég a poros felületen arrébbtolni egy bögrét és máris megszületnek az első vésetek. A felszíni sérüléseket polírozópasztával tüntethetjük el.

süti beállítások módosítása