10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Van értelme a nyári szaunázásnak?

2017. szeptember 07. - Feggaris

Ugyan a nyár az augusztus utolsó napjával elmúlt hivatalosan, az időjárás tekintetében még igazán meleg napokról beszélhetünk. A szauna szeánszokról először a téli időszak jut eszünkbe, amikor ez a fajta kikapcsolódás igazi testet-lelket melengető érzést nyújt. ’Nyáron úgyis izzadunk eleget!’ – felkiáltás mellett felmerülhet a kérdés, van-e értelme a hőségben is beiktatni egy-egy szaunázással töltött délutánt vagy estét.

37822702_l.jpg

 

 

A pozitív hatások nyáron is érvényesülnek

Egy széles körben elterjedt tévhit, hogy a túlzott meleg árt a testünknek, a szaunázás azonban még a nyári melegben is a szervezet előnyére – nem pedig a hátrányára – válhat, ami a test gyors felmelegedésére, és az ehhez kapcsolódó hatásokra vezethető vissza. A vérkeringés fokozódása mellett oxigéndússá válik a véráramlás, gyorsul az anyagcsere, és az izomfájdalmak is enyhülnek.

Nyáron tovább pezsdíti a keringést a szauna extrém hőmérséklete, ráadásul segíti a kánikulához való hozzászokást. Az immunrendszert erősítő hatás évszaktól függetlenül érvényesül, amire a meleg hónapokban is szükségünk van, hiszen a klímák miatt gyakrabban jelentkezhetnek a megfázás tünetei. Hasonlóképpen elengedhetetlen a méregtelenítés, mivel az elfogyasztott táplálékból és a környezetből egész évben méreganyagok kerülnek a szervezetünkbe.

A felsoroltakon túl kikapcsoló, relaxáló célból is előszeretettel iktatunk be egy kis szaunázást a téli hónapokban. A sok tennivaló között elveszve nem mindig fér bele az időnkbe – és a költségvetésünkbe – egy-egy wellness hétvége, a vállunkban görcsbe álló izmainkat viszont így néhány óra alatt ellazíthatjuk – a kinti hőmérséklettől függetlenül.

Néhány dologra most is ügyeljünk

A szauna szeánszokról tehát nyáron sem kell lemondanunk, sőt! Arra viszont kiemelten figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk a szervezetünkbe – ez elsősorban vizet, teát, cukormentes üdítőket jelent -, illetve hűtsük le testünket. Utóbbi esetben nem csupán a nyári levegőn való sétálgatást értjük, hanem a már megszokott hideg vizes zuhanyt vagy fürdőt. Az étkezés során kiemelten figyeljünk az ásványi-anyag bevitelre, mivel az izzadás során ezek is jelentős mennyiségben távoznak.

Nyáron a legtöbben ugyan más szabadidős tevékenységeket részesítenek előnyben, de az egészségünkről, illetve ennek megőrzéséről ilyenkor sem szabad megfeledkezni. Ha zsúfoltnak érezzük a programokat, kiváló megoldás egy otthoni szauna sarok kialakítása, hiszen így időt és hosszú távon pénzt takarítunk meg.

süti beállítások módosítása