10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Narancs, fahéj, levendula

2016. november 25. - Feggaris

Ahogy a hideg és a köd mindennapossá válik, szeretünk behúzódni a meleg, nyugodt kis otthonunkba, mint maci a barlangjába. Mivel a kimozdulások többnyire a munkába, iskolába járásra korlátozódnak, érdemes néha feldobni az unalmas hétköznapokat valamivel!

41301036_l.jpg

 

Valami olyat kerestem én is, ami még az egészséget is támogatja és nem jár mozgással. Lustálkodók, álmodozók tehát most jól figyeljenek!

 Eszembe jutott, hogy az igazi ünnepi hangulatunk az illatoktól jön meg.

A sülő mézeskalács, a narancshéj, vagy a fenyőfa illata mindenkiből előcsalja az elmúlt karácsonyok emlékét.

Akkor az illatokkal bizonyára ide varázsolhatjuk a derűs nyár, vagy a virágos tavasz hangulatát is!

Attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni, kombinálhatjuk is az illóolajokat. Az adagolással azonban vigyázni kell, nem mindegy, hogy miként használjuk ezeket a tömény szereket.

 

Illóolaj párologtatása lehet:

Száraz - amikor egy zsebkendőre, vagy ruhadarabra cseppentünk az olajból és azt hagyjuk elillanni.

Vizes párologtatás - amikor párologtató edénybe vizet töltünk és abba cseppentjük az illóolajat. Ez radiátorra téve szépen betölti illatával a szobát. Ugyanígy működik a kis mécsessel ellátott párologtatóedénykékben is az illatosítás.

Permetezés - szórófejes flakonba, meleg vízhez keverjük a kiválasztott illóolajokat és a levegőbe, függönyre, kárpitozott bútorokra permetezzük.

 

Hogyan használhatjuk még az illóolajokat?

Masszázsolajhoz adva- higítva, egyéb vivőanyaghoz adva.

Inhalálásra betegség esetén- vízbe cseppentve, belélegezve.

Bedörzsölésre izületi fájdalomra - allergia tesztet kell végezni kis területen használat előtt. Csak a levendulaolaj használható közvetlenül, töményen a bőrön, a többit higítani kell!

Fürdővízhez cseppentve - ez a bőrön és a légutakon keresztül is hat. Pohárnyi tejjel elkeverve öntsük a fürdővízhez, így jobban eloszlik.

 

Vásárláskor mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy szintetikus, vagy valódi illóolajat választottunk! A szintetikus jó illatosításra, mosáskor, takarításkor, vagy párologtatáskor. Gyógyítás céljára valódi olajat keressünk!

 

Ahogy a különböző gyógynövények más és más betegség esetén hasznosak, úgy az illóolajoknak is eltérő stimuláló hatása van.

A leggyakrabban az ember ugyanolyan illatú öblítőt, tusfürdőt tart kellemesnek, mint amilyen illatúnak az otthonát is szeretné érezni.

Az illóolajok pozitív hatásairól a következő cikkünkben mesélünk!

 

 Kényeztető illatok

 

Felfrissít, megnyugtat, ösztönöz, elmélyít - csak orr kell hozzá, semmi más!

 

A zuhanyzás, vagy egy forró fürdő hideg téli estéken már önmagában jutalom. A relaxációs fürdőhöz használhatunk illóolajokat, de ha olyan zuhanypanelünk, gőzkabinunk, vagy jakuzzink van otthon, ami aromaterápiát is tudja, akkor itt az ideje kihasználni ezt a lehetőséget is!

 

Az aromaterápiában növényi illatanyagokat használunk. Az illóolajokat külsőleg és belsőleg is eredményesen használhatjuk egyes betegségek esetén, de mi most nem a gyógyászati, hanem inkább wellness oldalról vizsgáljuk őket.

Belélegzéskor ezek az illatok hatással vannak a lelkünkre és a fizikai állapotunkat is pozitív irányban befolyásolják.

 

Nézzük, hogy melyik illat mire jó!

 

Bergamott: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatása ismert. Oldja a feszültséget, javítja a kedélyállapotot és még élénkít is.

Fahéj: segíti az emésztést, fertőtlenítő hatású, javítja a vérellátást.

Jázmin: lehangoltság, depresszió esetén jó hatással van a lélekre, oldja feszültségeket. A nemi vágy serkentésében is jelentős szerepe van férfiaknál és nőknél egyaránt.

Levendula: bármilyen külső, vagy belső gyulladásnál hatékony. Jó inhaláló szer hurutos légúti megbetegedéseknél. Nyugtat, ellazít, megteremti a lelki egyensúlyt.

Menta: légúti megbetegedéseknél váladék lazító hatású, gyulladáscsökkentő. Felfrissít, hűsíti a bőrfelületet. Illata idegerősítő hatású.

Narancs: étvágygerjesztő, javítja az emésztést. Megfázásban hurut oldó, köhögés csillapító hatású. Serkenti a vérkeringést, szíverősítő, kedélyjavító és nem utolsó sorban a karácsony emblematikus, öröm-idéző illata!

 

Ezeket a gyakran használt illóolajokat akár keverhetjük is, ugyanis a légutak tisztítására jól beválik a menta-fahéj-narancs trió. Felfrissülésre, élénkítésre pedig a bergamott-narancs kiváló választás.

Bátran tegye az illóolajokat Ön is a fürdővízbe, vagy használja az aromakabinban, jakuzziban rendszeresen, hogy pozitív hatásukat élvezhesse!

 

süti beállítások módosítása