10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Látványos felújítás padlócsere nélkül

2017. április 18. - Feggaris

 

Hiába minden, már nem elég fertőtlenítős vízzel felmosni, a fürdőszobai és konyhai járólap fugái a nagy igénybevétel mellett bizony elszürkültek. Mit tegyünk ilyenkor?

 Semmiképpen se ragadjunk kalapácsot! Ha a járólap sérülésmentes és éppen nem cserére készültünk, akkor próbáljunk inkább kozmetikázni rajta.

A szódabikarbónás házi praktikáktól a fugafestésen át az újrafugázásig bármit megpróbálhatunk attól függően, hogy mennyi időt és pénzt szeretnénk szánni erre a műveletre.

 csapuni2.jpg

Az első lépés, hogy alaposan tisztítsuk meg a padlót a szennyeződésektől, ám nem elég felmosni a szokásos módon. A fugákról távolítsuk el a penészfoltokat, vízkövet - ezt akár úgy is megtehetjük, hogy dörzsis szivaccsal a fugákat átsúroljuk. Az ecet kiválóan megfelel erre a célra.

 

A legolcsóbb fugafelújító megoldás

Ha világos a fuga a lapok között, akkor szódabikarbónával felszórhatjuk a réseket. Hagyjuk hatni 30 percig, majd tiszta vízzel felmoshatjuk. Ez újra friss színt kölcsönöz neki.

 

Az egyszerű és gyors fugafelújítás

Barkácsáruházban, vagy burkolat-szaküzletben kapható olyan akrylgyanta bázisú festék, ami megtapad a régi fuga felületén, újjá varázsolja azt. Előnye, hogy a meglévő színtől teljesen eltérő árnyalatot is választhatunk, így a teljes helyiség összképe is más lesz.

Gondoljon csak arra, hogy egy grafitszürke lap, cementszínű fugáját lecserélheti akár bordóra is!

Az anyagot szivacsfejes tubusból lehet felvinni a felületre, vagy tégelyből ecsettel felkenni - attól függ, mekkora területen alkalmazzuk.

Ha azonos színt választunk, akkor elég egyszer végigmenni a fugákon, ha teljesen eltérőt, akkor 2-3 réteg is szükséges lehet.

 

A strapás, de legtartósabb

A csempék közül kivakarjuk a régi, töredezett fugát, majd bedolgozhatjuk az új, friss színt. Sajnos itt az a veszély is fennáll, hogy lepattanhat a lapok sarka, ám ha nem történik sérülés, a végeredmény tartós és esztétikus lesz.

A fuga felkenéséhez kérjük szakember segítségét, mert van egy sajátos technikája, ami gyakorlás után már jól megy, de csak élőben sajátítható el.

 

Egy kis plusz munkával újra ragyoghat a padló! Nem szabad megfeledkezni az ilyenkor aktuális szilikon tömítők cseréjéről sem a szaniterek körül - ebből is választhatunk az új fuga színéhez megfelelőt.

süti beállítások módosítása