10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Ólom a vízben - Valós veszély? Mire figyeljünk?

2017. június 19. - Feggaris

A múlt században a lakóházakban ólomcsövet alkalmaztak a vízhálózat kiépítésénél. Akkoriban még nem merült fel ennek a káros mivolta, de mióta ismerjük az ólom egészségkárosító hatásait, a csövek nagyrészt lecserélésre kerültek.

 

1808888_l.jpg

 

Bár a fővezetékek korszerűsítése megtörtént, a 30 évnél régebbi épületek belső hálózatában még ma is sok helyen ólomcsövek futnak. Budapesten az ólomvezetékek aránya csupán 0,6% és a korszerűsítések okán ez tovább csökken.

 

Miért káros az ólom?

 

Mert felhalmozódik a szervezetben, csökkentve ezzel a vitaminok, ásványi anyagok felszívódásának mértékét. Nem hasznosul megfelelően a kalcium, a vas, cink és D-vitamin.

A magas ólomkoncentráció magzati korban gátolja az agy fejlődését, kisgyermekeknél, legyengült egyéneknél pedig idegrendszeri- és magatartási zavarokat okozhat.

 

Ólomcsövön jön be a házba az ivóvíz. Veszélyes fogyasztani?

 

Bár az ólom egészségre káros, a vízvezetékből a vízbe kerülő ólommennyiség elenyésző.

 

Magyarországon az ivóvíz ólomtartalmára vonatkozó egészségügyi határérték literenként 10 μg. Egy 2011-12-es tanulmány szerint az ország területének csupán 1-2%-a nem felel meg ennek az előírásnak, de itt a szolgáltató egyéb forrásból beszerzett víz (ásványvíz, palackozott vizek) fogyasztását javasolhatja.

 

A fővezeték hálózatban a szolgáltató köteles rendszeresen ellenőrizni az ólomkoncentrációt, ám a lakásba bejövő víz minőségének mérése már az ott lakók feladata.

39805733_l.jpg

 

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

 

Sokat tehetünk az egészségünk érdekében, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat:

 

  • Mielőtt a poharunkba engednénk a vizet, folyassuk a csapot 5-10 másodpercig, így a csőből távozik az állott víz. Ha takarékoskodni akarunk, az így elfolyt vizet összegyűjthetjük felmosóvíznek, vagy virág locsoláshoz.

 

  • Főzéshez, iváshoz mindenképpen a hidegvízcsapból nyerjünk vizet. Az ólom ugyanis jobban feloldódik a meleg vízben, így azokban a csövekben nagyobb mértékben megtalálható.

 

 

  • Ellenőriztessük időnként az ivóvíz ólomtartalmát. A helyileg illetékes vízműhöz leadott vízminta vizsgálata néhány nap alatt pontos adatokkal szolgál.
süti beállítások módosítása