10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Ön mobilozik a WC-n?

2017. június 29. - Feggaris

Á, dehogy!- mondják a legtöbben. Mégis az illemhelyen töltött perceink nagy részét nem tétlen magányban töltjük, hanem ott van velünk a facebook, az e-mailjeink és mindennapi alkalmazásaink. Nem is sejtjük, hogy milyen veszélynek tesszük ki magunkat!

leziter_23_1.jpg

 

Néhány éve még arra “kényszerültünk”, hogy ezer éves divatlapokat, helyi újságot, a tusfürdő cimkéjét olvasgassuk a reggeli mosdó látogatás közben. Ma viszont talán nincs is ember, aki nem a telefonjával a kezében ül le a fajanszra.

Mert ez az a lopott idő, amikor senki nem zavar, senki nem kéri számon rajtunk, hogy ugyan mivel foglalatoskodunk. Összekötjük a kellemeset a hasznossal.

Közben pedig láthatatlan társaságként ott ólálkodik körülöttünk a szalmonella, az e-coli és a hepatitisz…

 

Wc, okostelefon, kórokozók

Az Arizonai Egyetem mikrobiológusa Dr. Charles Gerba és közegészségügyi szakértő munkatársa Kelly Reynolds, kutatásokat végeztek az illemhelyen történő mobiltelefon használat témakörében.

 

Az eredmény megdöbbentő: 10 telefonból 9 hordoz valamilyen betegséget okozó mikrobát, a vizsgált telefonok 16%-án pedig felfedezhetőek voltak az emberi széklet nyomai.

 

Nemcsak maga a wc csésze kockázatos terület. Mire az illemhelyre belépve lenyomjuk a kilincset, felhajtjuk a wc fedelét, már tele is van a kezünk a fent felsorolt baktériumokkal, vírusokkal. Ezután megfogjuk a telefont és ha hívnak közben, még az arcunkhoz is érintjük. Innen már senkinek nem kell tovább magyarázni…

Megvan a veszélye, hogy az egyébként pár perces művelet fél órásra nyúlik egy befejezetlen üzenetváltás, vagy játék miatt. Tehát még az időnket is elpazaroljuk. Megéri?

 

Kerüljük el a fertőzést!

A legegyszerűbb megoldás, ha nem viszünk magunkkal telefont a Wc-re.

Nehéz megválni tőle, de az egészségünk érdekében kibírunk 5-10 percet. A normál használat mellett is ajánlatos az okostelefont hetente fertőtlenítő kendővel áttörölni, hogy megszabadítsuk a kórókozóktól.

Néhány nap és hozzászokunk az új rendszerhez!

Marad tehát a jó öreg csempeszámolás, homokos tengerpartról való álmodozás...nem is olyan rossz, ugye?

 

süti beállítások módosítása