10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Mitől habzik a tusfürdő?

2017. március 24. - Feggaris

Gondolkodott már azon, hogy egyes tusfürdők jobb, keményebb habot képeznek, mint más fajták? Tudta, hogy a szappan, tusfürdő, sampon és habfürdő csak a felhasznált anyagok arányában és minőségében különböznek egymástól?

35756099_l.jpg

Ha nincs kéznél a tusfürdő

A tusfürdőt lehet samponként, habfürdőként használni. A sampont viszont csak többszörös hígításban használhatjuk tusfürdőként.

Mivel a samponba nagyobb arányban kerülnek mosóaktív anyagok, tömény használatától kiszáradhat a bőr. Igyekezzünk tehát hajmosás után alaposan leöblíteni magunkról a habot!

 

Mi van a habfürdőben?

A kádfürdőzéshez elengedhetetlen egy illatos habfelhő, ami a felszínen úszva nemcsak szép látvány, de a víz hűlését is lassítja.

A habfürdőkben a habot adó tenzidek és az illatanyagok a főszereplők:

Sodium Laureth Sulfate - erős zsíroldó anyag, ami szárító hatású.

Ammonium Sulfate - tartós habot képező anyag.

Több segédanyag és illatként ugyancsak szintetikus szerek vannak jelen szinte minden hab- és tusfürdőben.

 

Minél jobban habzik, annál jobban szárítja a bőrt és ez nem jó hír azoknak, akik szeretik hosszasan áztatni magukat esténként a nyakig érő vízben.

Gyakori használat következtében nagyon fontos vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak a bőrből, s ekkor a bőr felső rétegei könnyen kiszáradnak. A száraz és érdes bőr nemcsak esztétikailag kifogásolható, de kevésbé ellenálló a különböző bőrbetegségekkel szemben.

 

Nem káros, de csak mértékkel használjuk!

Ha továbbra is ragaszkodnánk a habfürdős, illetve tusfürdős tisztálkodáshoz, akkor ügyeljünk arra, hogy a bőrünket megfelelően visszazsírozzuk.

Használhatunk akár olivaolajat, vagy jojoba olajat is az igazán száraz részekre, mint a könyök, vagy a lábszár. Ezeket még a nedves testre vigyük fel. A hidratáló tejekből és krémekből válasszuk a színezék- és illatmentes változatot, hogy még kevesebb allergén anyag érje a bőrünket.

 

Alternatív megoldás

Vannak olyan tenzidek, melyek növényi eredetűek, és a hatásuk hasonló, csak gyengébb a szintetikus változatoknál. Az ilyen termékek megtalálhatók bio-boltok polcain, vagy akár mi magunk is megpróbálkozhatunk a házi változat elkészítésével.

Rendkívül fontos, hogy a fürdést ne csak az élmények, de az egészség szolgálatába is állítsuk!

süti beállítások módosítása