10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Merülő- és fürdődézsák – itt kaphat hideget-meleget! 1.rész

2016. június 09. - Feggaris

Ugye Önnek is azonnal beugrik, hogy milyen egy igazi, fából készült, abroncsos dézsa? Rögtön nosztalgikus hangulat járja át az embert, már a szó hallatán is. Dédnagyanyáink még a szőlőt taposták benne, a Távol-keleten és Skandináviában pedig fürdőzésre használták már évszázadokkal ezelőtt is. Napjainkban leginkább a szaunázás kiegészítő elemeként gondolunk rá. Az izzasztókamrában eltöltött 15-20 perc után jóleső felfrissülést jelent a hideg vízben való elmerülés.

1350987_m.jpg

Első pillantásra egyszerűnek tűnik egy dézsa, hiszen miből áll? Fa lécek, meg acélpántok…nem nagy dolog. Ám egy rosszul megépített darab vizet enged, könnyen rothadásnak indul, gombák, baktériumok telepedhetnek meg benne.

A dézsák készítése régmúlt időkbe nyúlik vissza, amikor a kádárok nagy elismerésnek örvendő szakemberek voltak. Leggyakrabban hordókat és különböző faedényeket készítettek. Hordó készítésénél kemény tölgyfával dolgoztak, a dézsákat pedig fenyőből, hársfából, kőrisből készítették mivel az ellenállt az időnek, nedvességnek is. 

Ma már, hogy megjelentek a különböző vízzáró, UV-védelemmel kombinált felületkezelési eljárások –illetve a gépi megmunkálás – könnyebben alakítható fából is lehetségessé vált a dézsák elkészítése. A vízzel való érintkezés miatt rozsdamentes acél abroncsokat használnak, a keményfa léceket pedig úgy készítik elő, hogy azok ne veszítsenek szépségükből hosszas ázás, vagy erős napfény hatására sem. 

A merülődézsát kizárólag hideg vízzel használják. Mivel csak néhány pillanatig tartózkodik benne az ember, amíg lehűti a szaunában felhevült testét, ezek az edények viszonylag kisméretűek. Funkciójukat viszont így is teljes mértékben betöltik, felüdülést, kikapcsolódást biztosítanak használójuk számára.

 

Merülő- és fürdődézsák – itt kaphat hideget-meleget! 2. rész

A japán kultúra: mélység és a finomság. Na meg az onsen, a természetes hőforrások vizében való fürdőzés! A források környezetében legtöbbször csak minimális átalakításokat végeznek, kizárólag fát és követ használnak fel az építés során. Így a nagyközönség számára is látogatható, ám megőrzi a természet adta nagyszerűségét.

A Távol-keleti hagyományok szerves része az onsenekben való megmártózás, ami szigorú szabályokhoz kötött kikapcsolódás. Eltérni ez előírásoktól egyenesen tiszteletlenség, tehát jobb, ha tisztában vagyunk néhány ponttal:

Meztelenül, tisztálkodás után léphetünk csak a forrás vizébe, ahol úszni, lubickolni nem szabad, csak csendesen élvezni a forró víz kellemes hatásait. A fából készült fűthető dézsák ezt az életérzést hivatottak képviselni. 

Nyugalom, pihenés, kikapcsolódás a természetben. A fürdődézsákat a szabadban érdemes elhelyezni, ahol a fűtéskor keletkező füst távozni tud és a gőz lustán gomolyog a 35-45 C fokos víz felszínén télen, amikor kívül repkednek a mínuszok.

Mindamellet, hogy ezek a fürdőalkalmatosságok fűthetőek, természetesen hideg vízzel feltöltve is használhatóak, nyári melegben kellemes felfrissülést biztosítanak az egész családnak.

Igen, az egész család belefér! Mivel egy onsen fontos helyszíne a társadalmi kapcsolatok ápolásának, így a fürdődézsa is úgy lett tervezve, hogy ennek a paraméternek is megfeleljen. 4, vagy akár 12 személyt befogadó méretben is választhatjuk attól függően, hogy mekkora a család, a baráti kör, illetve mit bír el a pénztárcánk. A dézsa belsejében padok vannak, melyeken kényelmesen ülve lazíthat, megszabadulhat a stressztől. Legyen ez egy jó beszélgetés helyszíne!

Egy fából készült, gyönyörűen megmunkált dézsa a kert dísze lehet. A jó minőségű anyagoknak köszönhetően nem szivárog, színét megtartja, évekig számíthatunk rá. Fontos, hogy a kertben egy sík, sima terepet válasszunk az elhelyezésére, hiszen így nem billenhet meg, a víz nyomása pedig egyenletesen eloszlik. Kiegészítők egész sora választható a fürdődézsához, melyek a fürdőzés élményét teljesebbé teszik.

Tehát dézsára fel! Hideg limonádé a kézbe, csobbanjon Ön is a dézsa hűs vizébe! Télen pedig élvezze a forró víz ölelését a hóval borított kertben.

süti beállítások módosítása