10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Hűsölés a kertben

2016. július 22. - Feggaris

Itt a nyár közepe, a forróság ideje! Élvezzük a napfényt, de pár perc múlva mégis jól esik behúzódni az árnyékba, vagy elmerülni a medence hűs vízében. Ám van más lehetőség is a felfrissülésre!

Kerti zuhany az örök

Azt már nagyanyáink is felfedezték, hogy a nap melege képes felmelegíteni az összegyűjtött esővizet, így az alkalmas lesz fürdésre, napközbeni mosakodásra. Amikor végeztek a kerti munkával, vagy a befőzéssel, szívesen álltak be a kinti zuhanytartály alá, hogy aztán tisztán és frissen folytathassák teendőiket. Ezek a tusolók kivétel nélkül a gravitációs elv alapján működtek. Adott volt egy sötétre festett tartály kb 2,5 méter magasan, állványra szerelve, napos helyen. A víz felmelegedett, a csapot megnyitva pedig a tartályra hegesztett csövön keresztül egyszerűen kifolyt. Feltöltése többnyire locsolótömlőről volt megoldható, a vezetékes vízre nem kötötték rá fixen a készüléket.

9395810_m.jpg

 

Modern forma, hagyományos működési elv

Ma ismét reneszánszát éli a kerti zuhany, bár a forma jelentős változáson ment keresztül. A gyártók felismerték, hogy kiváló vásárlóréteg lesz a medence tulajdonosok köre, így több, igen mutatós változat is készült. A különálló tartályos típusokat felváltották a kompakt darabok. Ezek többnyire egy vastag oszlopból és az arra csatlakoztatott zuhanyrózsából, esetleg lábmosó csapból épülnek fel. Az oszlop maga a víztartály, ebben melegszik fel a szükséges mennyiségű víz, amely egy fő zuhanyzásához elegendő. A Nap azonban nem lazsál, hamar felmelegíti a következő adag vizet is, amit automatikusan tölt fel a rendszer vezetékes vízből, vagy a csatlakoztatott locsolótömlőn keresztül.

Kapható tartály nélküli változat is, ami egy földbe szúrható rúdból és egy tömlő-csatlakozási lehetőségből, zuhanyrózsából áll. Ebben az esetben a napon kiterített locsolótömlőben melegedik fel a víz, tehát csak jó hosszú csőben lesz elegendő melegvíz a tusoláshoz.

 

Mire használható?

Zuhanyzásra egyértelműen. De nem is sejtenénk, mennyire praktikus egy kerti zuhany!

Medencébe lépés előtt: megtisztítja a bőrt az izzadtságtól, a lábat a szennyeződésektől, így kevesebb piszok kerül a medencébe. Tehát kíméljük a szűrőket és kisebb mennyiségű vegyszerre van szükség a medence vizének tisztán tartásához.

Fürdés után: lemoshatjuk magunkról a klórral, algátlanítóval kevert medencevizet, ezzel elkerülve a haj károsodását és a bőr kiszáradását.

Játék közben: a gyerekek egy percre sem állnak meg, de a futkározást szívesen megszakítják egy kis pancsolásért. A zuhany használata nem igényel különösebb felügyeletet, csak a víz hőfokát kell ellenőrizni, hogy elkerüljük az esetleges forrázásokat. Önállóan is használhatják, felfrissülés után pedig könnyebb elcsalogatni őket egy kis hideg gyümölcsös uzsonnára.

 

 

süti beállítások módosítása