10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

A gonosz vízkő – a csapok esküdt ellensége

2016. július 26. - Feggaris

A víz keménységét, valamint ebből adódóan a vízkő kiválását, a vízben oldott kalcium és magnézium sók okozzák. Ezen anyagok hatására a szerelvények hamar tönkremennek, a tömítések elhasználódnak és a szűrők is gyakran cserére szorulnak. Járjuk kicsit körbe ezt a témát, hiszen mindannyian érintettek vagyunk benne.

6009245_m.jpg

Dél-kelet Magyarország kivételével mindenhol meg kell elégedniük a lakosoknak a kemény, vagy nagyon kemény vízzel. Már a vízrendszer kiépítésekor szereltethetünk be olyan eszközöket, melyekkel meghosszabbíthatjuk háztartási nagygépeink – mosógép, mosogatógép – és fürdőszobai, konyhai szerelvényeink élettartamát.

Miből ismerem fel, ha kemény a víz az otthonomban?

Legkönnyebben abból, hogy zuhanyzás után a vízcseppek vízkövet hagynak maguk után a csaptelepen, illetve mosogatáskor foltosak lesznek a poharak száradást követően. Ez nemcsak látványnak nem szép, de károsítja a króm felületeket, az üveg pedig karcossá válik.

A csempe, a márvány fénytelen lesz, a zuhanykabin foltossá válik, beborítja a vízkő. A csaptelepek csöpögnek, nehezebben nyílnak és záródnak. Az akryl zuhanytálca és kád karcos lesz a sok súrolástól.

Mit tudok tenni ellene?

Olyan központi vízszűrő berendezés elhelyezése a legjobb megoldás, aminek a beszerelése egyszerű, nem igényel bontást, a rendszer átépítését.

A bejövő vízvezetékre helyezett vízlágyító mágnes csak igen kis mértékben módosít a víz keménységén. 

Az ioncserés vízlágyítási eljárás alkalmazása jónak tűnhet, a megtisztított víz azonban nem alkalmas ivásra, főzésre, mert szinte teljesen mentes a szervezet számára szükséges ásványi anyagoktól.

Örökké takaríthatok?

A központi vízvezetékre még utólag is telepíthető olyan víztisztító berendezés, ami az egész háztartást képes ellátni szűrt, lágyabb vízzel. Az aktív szenes technológiával működő eszközök csak azt veszik el a vízből, ami számunkra nem hasznos. Emellett is érdemes beszerezni néhány olyan tisztítószert, amit kifejezetten króm, vagy akryl felületre fejlesztettek ki. 

Manapság nagyon divatos ecettel takarítani, de vannak sajnálatos „mellékhatások”, melyek csak hosszú távon válnak láthatóvá. A krómozott csapok, zuhanycsövek idővel rozsdafoltosakká válhatnak. Hiába csillognak rögtön a takarítás után, a sav meggyengíti a felületet és az könnyebben roncsolhatóvá válik.

A piacon már elérhetőek olyan környezetbarát termékek is, melyek nem rendelkeznek ilyen hátrányokkal.

süti beállítások módosítása