10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

2016. augusztus 22. - Feggaris

Magyarország nagy részén az EU-szabványnak megfelelő, károsanyagoktól mentes az ivóvíz. Bizonyos területeken – az ország keleti, délkeleti felén – sajnos minimálisan szennyezett a vízkészlet, ám ez még mindig az egészségügyi határérték alatt van. Bízhatunk-e a csapvízben? Mennyi és milyen folyadékot igyunk naponta?

13120133_m.jpg

Az utóbbi évek tiszta ivóvizet célzó fejlesztéseinek köszönhetően alig van olyan település, ahol kizárólag palackozott vizet ajánlanak fogyasztásra. Mégis sokan választják az ásványvizet a napi folyadékbevitel alternatívájaként. Ennek vitathatatlan hátránya a sok felhalmozódó PET palack. Érdemes figyelembe venni, hogy a magasabb ásványianyag tartalmú ásványvizek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása lerakódásokat okozhat a szervezetben, ezért vesekő alakulhat ki. Tehát ebben sem szabad túlzásokba esni.

Milyen a jó ivóvíz?

Olyan vizet iszunk szívesen, ami átlátszó, friss és hűvös, édes utóízű. Ha a csapvíz ilyen Önnél is, akkor bátran fogyaszthatja! A kiváló minőség nemcsak a vezetéken keresztül hozzánk érkező víz milyenségétől függ, hanem a lakásban használt szűrőberendezések, csaptelepek állapotától is. A bejövő vezetékre szerelt szűrőt mossuk át legalább havonta! A csapok szűrőjét is érdemes néhány hetente kitisztítani, a vízkövet és egyéb lerakódásokat eltávolítani.

Mennyit igyunk?

Az orvostudomány már rengeteg bizonyítékot felmutatott azzal kapcsolatban, hogy a betegségek zöme összefüggésbe hozható a folyadékhiánnyal. A szervezet dehidratált állapotban nem képes hatékonyan méregteleníteni, a vér az erekben besűrűsödik, nehezebben pumpál a szív. Tartós vízhiányos állapotban a bőr korábban és nagyobb mértékben ráncosodik és rugalmatlanná válik, amit elsősorban a kézfejen vehetünk észre. A szellemi teljesítményt is befolyásolja az elégtelen folyadék fogyasztás, fejfájás, szédülés jelentkezhet. A gyerekek és az idősek kiemelt figyelmet kell hogy kapjanak ezen a téren.

A napi ajánlott folyadékbevitel a fizikai terheléstől változik. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minimum napi 2 liter folyadék szükséges a szervezetnek a működéshez. Nyári melegben, vagy kemény fizikai munkát végezve ez a mennyiség akár 3 liter fölé is ugorhat.

Nem feltétlenül arról van szó, hogy vég nélkül kell magunkba önteni a vizet. Foloyadékhoz jut a szervezet a gyümölcsök, levesek fogyasztása során is. Gyümölcsleveket is fogyaszthatunk, de a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható a tiszta ivóvíz.

 

süti beállítások módosítása