10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Tükör és ami mögötte van II.

2016. október 05. - Feggaris

XIV. Lajos, a Napkirály szenvedélyesen szerette a csillogó holmikat, amik a gazdagságát hirdették. Nemcsak használati tárgyakkal vette körül magát, hanem a Versailles-ban épített palotája is kívül-belül ragyogott. 

galerie-glaces-hall-mirrors-chateau-versailles-palace-france-jcl.jpgKép: http://www.jeanclaudelafarge.fr/chateau-versailles.html

A Napkirály palotájában van egy különleges terem, ami 1678. óta bűvöli el az idelátogatókat.

A Galérie des Glaces belső falán tizenhét, tükörlapokkal borított boltív tükrözi vissza a vele szemben álló tizenhét boltíves ablakot. A boltívek mindegyike 21 tükröt foglal magában, így összesen 357 tükör csillámlik egyszerre a gyönyörű Tükörteremben!

Az egykori teraszból kialakított terem ablakai a kastélykertre néznek, ami ugyanolyan fényűzően lett kialakítva, mint a kastély maga. XIV. Lajos a Tükörtermet azért építtette, hogy bármerre is fordul a teremben, a tükrök jóvoltából mindig láthassa a palota különleges kertjét. 

Úton a tökéletesség felé

A tükörkészítő mesterek folyamatosan kísérleteztek, hogy minél hibátlanabb képet adó darabokat készítsenek. Ennek a kutatásnak az eredménye az lett, hogy felismerték: az ezüst a legalkalmasabb arra, hogy visszaadja a tükörbe pillantó képét és sokáig fényes is maradjon.

Nem elég a tükröt legyártani, azt csiszolni és keretbe helyezni is kell. Egy ennyire törékeny tárgyhoz csakis szakavatott kezek érhettek! A velencei tükörműhelyek annyira ragaszkodtak a csiszolóművészeikhez, hogy azok csak fővesztés terhe mellett hagyhatták volna el a hazájukat. Ilyen feltételek mellett persze mindenki maradt és csiszolt, fazettázott, fúzolt rendületlenül. 

Babonák, hiedelmek a tükörről

Nem mindenkinek adatott meg, hogy gazdagon megmunkált velencei tükörben nézegesse magát. Néhányszáz évvel ezelőtt a szegényeknek maradt a kút, vagy a közeli tavacska rezzenéstelen víztükre. Nem is aggasztotta ez őket különösebben, hiszen sok babonás szerencsétlenségtől óvta meg őket a tükör nemléte.

Hogy mitől?

A tükör összetörése 7 év szerencsétlenséget jelent a szerelemben.
Ha a törött tükördarabba néznek, akkor az ördögöt pillanthatják meg benne.
Rosszat mondani nem szabad, mert visszatükrözi a káromlóra a gonosz szavakat. 

Számtalan hiedelmet sorolhatnánk még. Ki elég bátor, hogy bebizonyítsa: ezek nem igazak?

süti beállítások módosítása