10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Fürdőzzön a szabadban télen is!

2017. január 12. - Feggaris

Lehet, hogy Önt már a cím láttán is kirázza a hideg, de higgye el, nem is olyan őrült az ötlet!

A legtöbb gyógyfürdőben nemcsak fedett, épület falak közé zárt medencék vannak. A szabad ég alatt télen is üzemelő medencék meleg vizében megmártózni különleges élmény mindenki számára.

41742399_l.jpg 

A hideg-meleg jótékony hatása a szervezetre

Nyaranta jól esik a felhevült testünket hűs vízbe meríteni, illetve a melegebb hónapokban Kneipp kúrát alkalmazni. Gyakorlatilag ugyanezt élvezhetjük télen is, csak a hideget most nem a víz, hanem a levegő hőmérséklete adja.

A gyógyfürdő benti melegéből a szabadba lépve a hideg, akár mínusz 5-100C-os levegő hatására az erek hirtelen összehúzódnak. Ha a meleg vízbe merülünk, akkor az erek kitágulnak. Az érfal rugalmassága úgy fokozható, ha ezt a hideg-meleg váltást többször megismételjük. A test vérellátása jobb lesz, a bőr feszesebbé, fiatalosabbá válik.

 

Mire ügyeljünk a szabadtéri téli fürdőzésnél?

  • Legyen csúszásmentes a papucs!

Ha Ön már gyakorlott fürdőző, akkor biztosan tudja, hogy ez alapvető fontosságú. Elég egy rossz lábbeli és máris hanyatt fekve találhatjuk magunkat egy kórház gipszelőjében.

  • Vigyen magával két törölközőt!

Ha már a benti meleget megunta és a kinti fürdéssel próbálkozna, mindig száraz törölközőt vigyen magával. Ha vizeset visz ki, az könnyen megfagyhat a medence szélén, mire Ön kijön a meleg vízből.

 

Utánozhatatlan hangulat

A szabadban lévő medencét körbelengi a vízpára, sejtelmes ködbe burkolva a környékét. Amikor a kinti dermesztő hidegből a 25-300C-os medencébe merül az ember, úgy érzi, szinte égeti a víz. Amikor pedig kiszáll belőle, a testet körülvevő gőz miatt nem is érzékeli azonnal a fagyos levegőt.

A nagyobb magyarországi gyógyfürdők télen is üzemelő szabadtéri melegvizes medencékkel várják az igazán bátor vendégeket: Agárd, Bük, Zalakaros, Kehidakustány és Héviz, ahol biztosan átélheti ezt a különös, semmihez sem hasonlítható élményt.

süti beállítások módosítása