10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Asztronauta a zuhanyzóban!

2017. március 29. - Feggaris

A mindennapjainkhoz hozzátartozó fürdőszoba látogatásokat már automatikusan végezzük és bosszankodunk, ha elfogy a toalett papír, kiürül a szappan az adagolóból, vagy elfelejtünk törölközőt bevinni a zuhanyzáshoz. Az űrben ez kicsit körülményesebb. Csak egy kicsit.

A Nemzetközi Űrállomáson(ISS) dolgozó szakemberek ugyanúgy esznek, alszanak, tisztálkodnak és dolgoznak a Földtől 360-400km távolságban, mint mi, itt lent.

 44449945_l.jpg

Pezsgőfürdő, forró zuhany...

Mindez az űrhajósoknak csak ábránd lehet. A mindennapi mosakodást nedvesített, szappannal átitatott törlőkendőkkel oldják meg. A borotválkozás is elég körülményes: a lemosáshoz vízbuborékot kennek az arcukra a férfiak.

A fogmosás során a fogkrémet lenyelik, a szájukat kiöblíteni nem tudják, de állítólag meg lehet ezt is szokni.

 

Csillagközi fodrászat

A haj az űrben is nő, ráadásul a teljesen rövidre nyírt frizura sokkal könnyebben tisztán tartható, mint a hosszú. Egy speciális hajvágógéppel nyírják a hajukat az űrhajósok. A gép vág és közben rögtön szippantja is el a levágott tincseket, hogy azok ne lebegjenek a lakómodul levegőjében.

 

WC használat az űrben

A kisdolog elvégzése sem kevésbé körülményes. Egy szűk nyílásba kell pisilni, ahonnan vákuum szippantja egy tartályba, onnan pedig egy újrahasznosítási rendszerbe a “terméket”, a rendszer újra ívóvizet készít belőle, és ez a körforgás ismétlődik nap-mint-nap.

A székelést zacskóval oldják meg, amit lezárnak és a következő teherszállító érkezéséig szigorú előírások szerint tárolnak. Az emberi végtermékeket nagy körültekintéssel kell kezelni, ugyanis ha a bennük lévő mikrobák az űrállomás sajátos viszonyai között elszaporodnak, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

A teherszállító űrhajó évente 4 alkalommal megy csak az ISS-re, így nem kevés zacskó gyűlik össze ez idő alatt.

 

Ezeket a körülményeket sokan negatívumként kezelik, - persze csak innen lentről - ám az biztos, hogy az asztronautáknak ennyi áldozatot igazán megér, hogy a tudományos munka örömén kívül kisebb csodákban legyen részük: Földünket felülről láthatják és naponta16-szor kísérhetik figyelemmel a napfelkeltét és a napnyugtát.

süti beállítások módosítása