10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Fürdőszoba a nyaralóban

2017. május 11. - Feggaris

 

Az egyre melegebb hétvégéken sokan látogatnak ki a hobbytelekre, nyaralókba, hogy leporolják a nyugágyakat és ellenőrzést tartsanak - mit kell cserélni, mi nem bírta az idei kemény telet, mi az, ami javításra szorul. 

A leggyakoribb probléma, hogy még a körültekintő víztelenítés mellett is számolhatunk kisebb fagykárokkal. A víz +4 oC alatt elkezd tágulni, térfogata megnő, miközben a fém, vagy műanyag cső a hőmérséklet csökkenés hatására zsugorodni kezd. A kerti csap, benti csaptelepek tömítéseit víz nélkül is megviseli a szélsőséges hőmérséklet.

 33134577_l.jpg

Csöpög a csap?

Ha az elemek az állandó használat következtében megkopnak, deformálódnak, csöpög a csaptelep, így javításra, vagy cserére lehet szükség. A csöpögő csapokon naponta akár több 10 liter víz is elfolyhat, ami növeli a vízszámla összegét és még fokozott vízkövesedést is okoz.

Amikor a bejövő főcsapot megnyitjuk, hamar kiderül, hogy mekkora a kár. Érdemes alaposan átnézni a fali becsatlakozásokat, bojlereket és szűrőket.

 

Javítsuk, vagy lecseréljük inkább a csöpögő csapot?

A régebbi, orsós típusú csapoknál pár forintos tömítés cserével és vízkő mentesítéssel jó eséllyel megszüntethető a csöpögés. Házilag szerelhető, nem igényel különösebb szaktudást.

A kerámiabetétes csaptelepek ritkább esetben hibásodnak meg, de a kemény csapvíz ezeket sem kíméli.

Szerencsés esetben egy alapos tisztítással, citromsavas oldattal történő vízkőmentesítéssel, illetve a szilikonos kenőanyag pótlásával megszüntethetők a hibák.

Ha ez nem lenne elég, akkor a kerámia betét cseréje, vagy egy új csaptelep oldhatja meg a problémát.

Fontos, hogy eleve olyan csaptelepet vásároljunk, amelynek megfelelő a szervízháttere és az alkatrész pótlása biztosított. A márkás csaptelepekhez  akár 5 év garancia is jár és könnyen lehet hozzá cserealkatrészeket vásárolni.

süti beállítások módosítása