10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Penész a fürdőszobában

2016. augusztus 02. - Feggaris

A vizes helyiségekben gyakori jelenség, hogy a sarkokban fekete penész jelenik meg. Ennek okai a folytonos pára, ami megül a résekben, a nagy hőmérsékletingadozás és a nem megfelelő szellőzés. Ha már megjelent a penész a falakon, nehéz kiirtani, ezért a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni.

34540410_m.jpg

Mik azok a fekete foltok?

Gombatelepek, amik a párás, nedves felületen telepednek meg. Beeszik magukat a kád szélén lévő tömítő anyagba, a fugákba és mélyen a falba is, ahol nincs csempézett felület. Mivel a csempe kemény burkolat, ezért csak a felületén tud megélni a gomba, innen viszonylag könnyen eltávolítható. A falnál más a helyzet, hiszen a vakolat mélyebb rétegeibe is áttör, innen csak kaparással és ujabb festéssel lehet eltüntetni.

Megelőzés

Elsősorban a fürdőszobában jellemző a penész, de mivel a spórák innen is messzire szétszóródhatnak, más, hidegebb falon, sötétebb sarkokban is megtelepedhet. Az egész lakás védelme érdekében érdemes automata szellőzőrendszert beszereltetni, ami a páratartalomhoz és a hőmérséklethez mérten szabályozza az otthon levegőcseréjét. A csempék és szaniterek ecetes, szódabikarbónás, boraxos lemosása fertőtlenítő hatással bír, így megelőzés gyanánt ez is használható heti rendszerességgel.

Hogyan távolítsam el?

Ha már látható jele van a penészedésnek – tehát elszíneződött a csempe, fekete foltok vannak a falon, fugán, szaniterek tövénél – akkor a lemosó kezelésekkel érhetünk el látványos eredményt. Ecetes, hypós vizes áttörléssel, a grapefruitmagolajos, vagy teafaolajos oldat használatával. Vannak kifejezetten penészgomba elleni klórtartalmú szerek is, de ezeket a felszabaduló gázok miatt csak szellőztetés mellett ajánlott használni.

Ha már nagyon mélyen van a gondok gyökere, akkor a szilikon tőmítők cseréjét, gombaölő tömítőanyagok használatát javasolják a szakemberek. Ez mit jelent? A kád, vagy zuhanytálca és a csempe közötti penészes szanitertömítőt el kell távolítani és olyan új tömítőréteget kell felvinni a helyére, ami nem biztosít táptalajt a gombáknak. A falon pedig a felső réteg lekaparása, gombaölő alapozó használata és friss festés a legeredményesebb a fekete penész ellen.

Hogyan szellőztessek?

Minden zuhanyzás, fürdés után nyisson ablakot! A szellőztetés legyen rövid, de hatékony. Egy pár perces kereszthuzat kiviszi a felesleges nedvességet.

Szellőztetés után érdemes áttörölni a csempét, a kádat papírtörlővel, hogy a vízcseppek ne csorogjanak le a résekhez, ahol a legjobban szeretnek lakni a gombák. Nem nagytakarításra, csak egy gyors áttörlésre van szükség.

Ha a fürdőszobában áll a ruhaszárító állvány, akkor a szellőztetés lehet kisebb mértékű, de állandó, hiszen a páraképződés is állandó a nedves ruhák miatt. 

Egy kis odafigyeléssel sokat tehet a fürdőszobája szépségéért és családja egészségének megőrzéséért!

süti beállítások módosítása