Hölgyeim! Tegye fel a kezét az, aki még sosem lépett be úgy a konyhájába, hogy “Fú, már megint mosogatnom kell.”
Ugye mindenkivel történt már hasonló? Akkor ennek ideje véget vetni!
A konyhai munka folyamatok 60%-át a mosogató közvetlen közelében végezzük, így érdemes különös gondot fordítani a kiválasztására.
A mosogató tálca fontos és szembetűnő eleme a konyhának. Lehet egymedencés, csepegtetős, vagy kétmedencés, esetleg gyümölcsmosóval felszerelt.
A lényeg, hogy egy jól megválasztott mosogató ha örömtelivé nem is, de gördülékenyebbé és egyszerűbbé teheti az edénytisztítás és étel-előkészítés minden fázisát.
Hol legyen a mosogató a konyhában?
Akár fal melletti, akár a konyhaszigetes megoldás mellett döntünk, fontos, hogy az előkészítés és a mosogatás helye egymáshoz közel legyen. A konyha tervezésekor tartsuk szem előtt az ergonómia alapelveit, így lényegesen lerövidülhet az az idő, amit a konyhai eszközök tisztításával töltünk.
Mekkora mosogatóra lesz szükségem?
Fontos szempont, hogy van-e mosogatógép a konyhában, mivel ebben az esetben elegendő egy csepegtetőtálcás, vagy egymedencés modell. Kisebb konyhában ez helytakarékossági szempontokból is jó választás, hiszen így több hely jut a munkafelületnek.
Az életviteltől is függ, hogy mennyire felszerelt konyhában gondolkodunk: értelemszerűen aki szinte csak aludni jár haza, annak nem kell feltétlenül két medencés, gyümölcsmosós gránit mosogatót beszereltetnie. Nagyobb családoknál viszont pont ez a praktikus választás.
Milyet válasszak? Rozsdamentes acélt, gránitot? Esetleg kerámia mosogatót?
A rozsdamentes acél higiénikus, folt- és saválló, nem színezőik el és könnyű a tisztítása. Ám idővel karcos lesz és a vízkő is 1-2 nap után meglátszik a felületén.
A gránit tartós, hőálló és csekély karbantartást igénylő felület. Rusztikus stílusú konyhában kifejezetten jól mutat.
A kerámia mosogató felülete sokkal homogénebb, mint a gránité. Sima és fényes, nem tapad meg rajta a szennyeződés. Exkluzív összképet kölcsönöz a konyhának.