10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Hányszor egy héten?

A tisztálkodás fejlődése az ókortól napjainkig

2016. július 01. - Feggaris

Ön bizonyára minden nap zuhanyozik, vagy vesz egy kellemes fürdőt, ha ideje engedi. Természetes dolog, hogy az ember figyel az ápolt megjelenésre, tisztasága és hogy kellemes illat lengje körül. Ám ez nem mindig volt így!

Nyugat és Kelet itt is két külön kultúrát képvisel.

A fürdők használatát az ókorból eredeztetik, de nem kifejezetten tisztálkodásért, hanem társadalmi érintkezés céljából látogatták az emberek ezeket a helyeket. 

259954_m.jpg

A törököknél, vagy még keletebbre mindennapos volt már akkor is a mosakodás, különös tekintettel a kezek és a lábak tisztán tartására, hiszen a templomokba nem lehetett belépni piszkosan.

A világ nyugati felén többnyire a férfiak vonultak fürdőkbe, hogy társalogjanak a politikáról, kultúráról és persze az asszonyokról. Ám a Római Birodalom bukása után vége szakadt a nagy fürdőkultusznak.

A középkorban a tisztálkodást nem tartották fontosnak, sőt: mivel a városi közfürdőkben terjedtek leginkább a járványos megbetegedések, egyenesen egészségtelennek nyilvánították a vízzel való érintkezést. Ezért még az uralkodók is jó, ha havonta egyszer mosakodtak, a kellemetlen szagok elfedésére inkább parfümöket használtak. 

Ennek ellenére sok helyen voltak fából készült dézsák, kádak a pórnépnek tisztálkodásra, míg a várakban, uralkodók udvarában díszes medencéket építettek. Utóbbiak inkább státusszimbólumként voltak fontosak.

Aztán az 1700-as években egyre nagyobb figyelmet fordítottak az emberek a tisztaságra, ami azt jelentette, hogy már az éjjeli edények tartalmát sem az utcára borították, hanem kijelölt helyeken gyűjtötték. Ez nagy előrelépés volt a betegségek megfékezése szempontjából is.

Az ipari forradalomnak hála, a fürdőszoba „feltalálásával” könnyebbé és többek számára elérhetővé vált a mosakodás napi szinten. Városokban már megtalálható volt az angol wc, hamarosan már vezetékes víz is rendelkezésre állt a házakban, bár több lakáshoz tartozott egyetlen vizesblokk. 

Innen már nem volt megállás, szebbnél szebb fürdőszobák jöttek divatba, megjelentek az illatos tisztálkodó szerek. Ma pedig már pezsgőfürdős kád vár sokakat az otthonukban, hogy kényelmesen ellazulhassanak egy nehéz nap után.

 

süti beállítások módosítása