10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Rönkházak-kis helyen is komfortosan

2017. január 09. - Feggaris

Szabadulj meg mindentől, ami nem létszükséglet! - lehetne ez az első tipp azoknak, akik rönkház építésre szánnák el magukat.

A természetközeli életmódot kedvelők többségének már megfordult a fejében egy rönk-, vagy gerendaház építésének a gondolata.

11730691_l.jpg

Mivel egy 100m2-es téglaházra számolt költségvetéséből egy nagyjából 60-65m2-es rönkház hozható ki, kénytelen az ember rangsorolni, kisebb helyiségeket kialakítani és csak azt helyezni el bennük, ami feltétlenül kell a kényelmes élethez.

Vannak azonban alapvető igények, amikről nem mondunk le: ilyen a kényelmes nappali, a jól felszerelt konyha és fürdőszoba.

 Kisebb alapterületű ház is lehet tágas

A lényeg a jó elosztás. Hogy a hálószobák valóban csak alvásra készüljenek, a közös terek pedig ne elszeparált zugokból álljanak.

Tervezgetés közben felmerülnek kételyek, ami teljesen természetes egy hagyományos családi házban, vagy társasházban élő ember számáról.

 

  • Hogyan fogunk fűteni? Nem tűzveszélyes a gerendaház?
  • Milyen lesz a fürdőszoba? Nem okoz gondot a pára?

 

Tűzvédelem

A falfűtésen kívül szinte minden épületgépészeti megoldás alkalmazható a gerendaházaknál is. Cserépkályha, zárt tűzterű kandalló is beépíthető, ha van megfelelő tűzvédelem és a tulajdonos körültekintő. Az ilyen házak esetében a faanyagot lángmentesítő, illetve égéskésleltető anyaggal vonják be. Tehát a kandalló lobogó tüze mellett bátran olvasgathatunk esténként.

Gombák és nedvesség

Mivel a gombák és rovarok sokkal nagyobb kárt tesznek a fában, mint bármennyi pára és nedvesség, a faanyagot gyárilag gomba- és rovarölő szerrel kezelik a szárítást követően.

 A nedvesség elleni bevonatot többnyire beépítéskor kapja meg egy rétegnyi méhviasz, vagy bioolaj (narancsolaj, lenolaj) formájában. Ezek lezárják a fa pórusait a nedvesség elől és meleg árnyalatot adnak. Fontos, hogy ezt a bioolajos kezelést 3-5 évente megismételjük, akkor lesz hosszú élettartamú az otthonunk.

 A fürdőszoba és a konyha esetében különösen fontos a kiváló szellőzésről gondoskodni, hogy a pára ne rekedjen meg egyik helyiségben sem.

 

Mi lesz a csempe burkolattal?

A csempe a könnyű tisztíthatóság miatt praktikus a fürdőszobában, esetleg a konyhai munkapult mögötti falon. Erről nem kell lemondani, ha nagyon ragaszkodik hozzá a család.

A rönkökre rögzített gipszkarton előtétfalra burkoltathatunk nyugodtan.

süti beállítások módosítása