10 év, több ezer fürdőszoba...

Csapuniverzum

Keleties, vagy mediterrán - Falicsempék “kéz alól”

2017. április 03. - Feggaris

A kéz alól most nem azt jelenti, hogy olyan terméket veszünk, ami csak úgy leesett egy teherautóról. Most az alkotó kéz van a középpontban, ami alatt formálódik, születik az egyedi, párjanincs kézzel festett csempe.

Amikor az otthonunkat tervezzük, mindig szeretnénk, ha lenne benne valami, ami csak ránk jellemző, valami ami tükrözi az egyéniségünket, de nem tömegtermék. Aki igazán egyedire vágyik, rögtön a kézzel készített burkolatokat keresi, legyen az egy munkapult fából, vagy egy csempesor a konyhapult mögötti falra.

 47512936_l.jpg

A kézzel készített holmiknak varázsa van: nincs két teljesen egyforma darab annak ellenére, hogy precíz megmunkáláson megy keresztül minden csempe a formázástól a festésen át az égetésig.

Míg a nagyobb tételben készülő kézzel gyártott csempék 1500-2000Ft/db áron kaphatók, addig a kerámia-művészek egyedi csempéi már 500Ft/db áron is elérhetőek. Érdemes tehát utánajárni, hiszen a felhasznált anyagok tekintetében ugyanazt kapjuk, legfeljebb nem olyan eszközparkkal dolgozik egy kézműves, mint egy gyár.

 

Természetesen a kézzel készített csempék főként dekorációs céllal kerülnek fel a falakra, így a konyha és fürdőszoba olyan részein használjuk, ahol nincs nagy igénybevételnek kitéve.

Mivel ezek a csempék is szabályos öntőformában készülnek, nyugodtan kombinálhatók harmonizáló gyári méretű csempékkel is - feltéve, ha találunk olyan struktúrájút, árnyalatút, mint az egyedi.

 

Hol mutat legjobban a kézzel festett csempe?

Díszítheti a munkapult szélét, a pult mögötti falszakaszt, a fürdőszobai épített mosdópultot.

Nagyon látványosak a díszes, keleti motívumok melyben a narancs és a kék dominál, arannyal és zölddel kombinálva.

Aki a régies, rusztikus jellegű dolgokat szereti, natúr kerámiát is választhat domború, kézzel kialakított mintával.

Az ugyanilyen kézzel festett technikával készült fali mozaik is nagyon különlegessé tesz egy benti kemencepadkát, vagy a kandallópárkány szélét.

Önnek is lenne még ötlete?

süti beállítások módosítása